Met B1-niveau komt je boodschap over
Vertel je een verhaal? Dan wil je natuurlijk dat de boodschap overkomt bij je doelgroep. Het moet klare taal zijn, voor iedereen begrijpelijk. Hoe doe je dat? Schrijf op B1-niveau! Maar soms kan dit best lastig zijn. Ik geef je een aantal tips.
Het B1-taalniveau staat voor eenvoudig Nederlands. Ook mensen zonder (hoge) opleiding kunnen dit begrijpen. En ook mensen die wel een hoge opleiding hebben gevolgd, lezen liever op B1-niveau. Het leest makkelijker en sneller. Zeker online. Reden genoeg dus om je teksten hierop aan te passen.
Kenmerken van B1
Een tekst op B1-niveau herken je aan de volgende punten:
Makkelijke woorden
Maar wat zijn makkelijke woorden en wat zijn moeilijke woorden? Moeilijke woorden zijn woorden met meer dan drie lettergrepen, woorden met een abstracte betekenis, en jargon (vaktaal). Hieronder een aantal voorbeelden van veelgebruikte moeilijke en makkelijke woorden.
Eenvoudige zinnen schrijven
Zo pas je de kenmerken van B1-niveau toe in verschillende zinnen:
B1-niveau wenselijk?
Nog een laatste tip: vraag je af of het wenselijk is om je teksten op B1-niveau te schrijven. Schrijf je een informerend stuk voor een breed publiek? Dan is B1-niveau aan te raden. Schrijf je een inhoudelijk stuk voor medejuristen? Dan is B1-niveau niet wenselijk. Maak het vooral jezelf ook niet te moeilijk.
Hulp bij schrijven
Laat je het schrijven van teksten (op B1-niveau) liever aan een professional over? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact op.
Proof of the pudding
Zakelijke schrijfuitdaging? Neem de proef op de som en laat Vigor & Zest je helpen.