Daag ons maar uit!
 
  • 02-11-2022-
  • door Lotte-

Zillenial-proof vacature? Checklist

 

Generatie Z en de millennials

Er gaapt een generatiekloof tussen de mensen die vacatureteksten opstellen en het zo gezochte aanstormend talent. Ontdek mijn checklist voor ‘zillenial-proof’-vacatures. 

De millennials zijn geboren tussen 1980 en 1995. Generatie Z tussen 1995 en 2010. Deze generaties verschillen, toch zijn er ook overeenkomsten. In een vacature zien ze graag heldere taal, overzicht en echte voorbeelden. Is jouw vacature al zillenial-proof?

Ben ik duidelijk over het werk? J/N

Deze generaties zijn mediawijs. Ze houden niet van reclamepraatjes en vaagtaal. Dus zoek je een ‘spin-in-het-web met can-do mentaliteit’? Stop met zoeken! Vraag liever om een collega die ‘de dagelijkse meeting samenvat in een helder rapport’. Wel zo duidelijk.

Ben ik helder over het salaris? J/N

Wees concreet over het salaris. Want voor generatie Z is (veel) geld verdienen heel belangrijk. En millenials verwachten duidelijkheid. Schrijf dus niet: je krijgt een marktconform salaris. En wel: je verdient 2500 euro bruto per maand (o.b.v. een 32-urige werkweek).

Geef ik echte voorbeelden? J/N

Deze generaties vertrouwen op het oordeel van peers en influencers. Het is daarbij geen punt als de mening afkomstig is van een commerciële partij, als dit maar transparant is. Dus geen geacteerde bedrijfsvideo of 'neppe' testimonial, maar echte voorbeelden. Denk aan:

  • een video-opname van een werkdag
  • een persoonlijk LinkedIn-bericht door een collega
  • een fotosafari op de afdeling

Vooral de millennials kiezen massaal voor meer werkplezier. Straal dit uit in echte berichten door collega’s.

Bied ik overzicht? J/N

De zillenial wil je vacature in één oogopslag overzien, op zijn telefoon. Schrijf dus in korte zinnen en alinea’s. Gebruik tussenkopjes en opsommingen. Kies voor een duidelijke structuur, zoals:

  1. Functietitel
  2. Intro met functie, standplaats en uren per week
  3. Opsomming wat ‘we bieden’
  4. Opsomming van ‘de werkzaamheden’
  5. Opsomming wie ‘we zoeken’
  6. Direct solliciteren
  7. Contact

Uiteraard is een lange tekst beter voor Google. Dus als dit belangrijk voor je is, voeg je extra woorden toe. Volg dan de bovenstaande structuur en voeg daaronder alinea’s toe met aanvullende informatie. Bijvoorbeeld over de geschiedenis van je bedrijf of wetenswaardigheden van je bedrijf.

En nu... aan de slag!

Volg deze tips in je vacatures. Of neem contact op met Vigor & Zest voor contentcreatie of advies. 

Proof of the pudding

Zakelijke schrijfuitdaging? Neem de proef op de som en laat Vigor & Zest je helpen.